maanantai 25. tammikuuta 2021

5 tapaa tehdä arjesta ekologisempi

Kuluta ensin tuote täysin loppuun. Jokainen tuote, jonka ostat, ansaitsee tulla käytetyksi koko elinkaarensa verran. Olemme ihmisinä hyvinkin taipuvaisia ostamaan tuotteita, joita emme välttämättä tarvitse. Myös näin ekologisuuden ollessa pinnalla, heitetään helposti vielä se käyttökelpoinen muovinen tiskiharja roskiin ja ostetaan uusi luonnonmukaisempi vaihtoehto. Virhe! Tästä on ekologisuus kaukana, koska vaihtamalla käyttökelpoisen tuotteen uuteen, saat aikaan turhaa jätettä. Kun olet ostamassa uutta, mieti tarkkaan sattuisiko sinulta löytymään vielä kaapin perältä uusi käyttämätön tuote tuhoutuneen tilalle. Ja ylipäätään ostoksia tehdessä, mieti tarvitsetko sitä oikeasti. 


Kierrätä rikkoutunut tuote uudeksi. Tekstiilien kohdalla tämä on todella helppoa, mikäli sinulla on rikkinäinen puuvillavaate, jota on vaikea saada enää uudeksi vaatteeksi, voi siitä toteuttaa vaikka ja mitä! Myös harsoista ja pyyhkeistä saa kaikenlaista aikaan! Meillä varsinkin lapsilla vaatteet kuluvat polvista puhki. Näistä ja nimenomaan 100% puuvillaa olevista rikkinäisitä vaatteista jatkojalostan kestolappuja, joita on helppo käyttää vanulapun tapaan. Niistä saa myös oivia tiskirättejä. Pyyhkeistä ja harsoista on helppo tehdä kestotalouspyyhkeitä, joten näin ollen ei välttämättä talouspaperia tarvita. Tällä tavalla tuotteelle saa pidennettyä ikää toisenlaisessa merkityksessä. 


5 tapaa tehdä arjesta ekologisempi
Kestolappuja vanhoista lasten vaatteista.

Suosi kirpputoreja. Kirpputoreilla on paljon hyvää ja käyttökelpoista tavaraa myynnissä, vieläpä edullisesti. Tähän sopii hyvin sanonta, toisen roska voi olla toisen aarre. Mitä kirpputoreja kiertelee, siellä on tavaraa laidasta laitaan hyvin paljon. Se jo kertoo siitä, että ihmisillä on tavaraa liiaksikin asti. Miksi siis mennä ostamaan heti uutta kaupasta, kun sen voi saada kirpputorilta edullisemmin? 


Mikäli taas kirpputorit tuntuvat jotenkin vastenmielisiltä, niin sijoita mieluiten laadukkaaseen ja arvokkaampaan tuotteeseen, saatikka pikamuotiketjujen tuotteisiin. Pikamuotiketjujen tuotteet ovat kuitenkin usein lyhyt ikäisiä, jonka johdosta tuote on nopeammin roskis kamaa. Satsaamalla kalliimpaan ja laadukkaampaan, säästät kukkaroasi ja luontoa, koska tuotetta ei tarvitse kovin usein uusia. Monesti siinä hetkessä se halvempi voi houkutella enemmän, mutta silloin kannattaa miettiä juuri sen tuotteen tulevaisuutta, kuinka kauan se mahtaa kestää ja paljon se tulee loppupeleissä maksamaan vuosittain vs. samantyylinen laadukkaampi ja arvokkaampi tuote.


Vältä muovia, mutta älä silti heitä jo kaapissasi lojuvia muovituotteita pois! Käytä ne ensin loppuun ja vasta sitten kun on tarve uusia valitse se ekologisempi vaihtoehto esim. puinen tai kierrätetystä muovista valmistettu tuote. Vie muovit kierrätettäväksi, esim. Sini valmistaa kierrättäen muovista siivousvälineitä. Tupperware on kehitellyt elintarvikekäyttöön soveltuvan muovin, joka valmistetaan kaikesta siitä kertakäyttöisestä muoviroskasta + valmistavat erilaisia tuotteita muovijätteestään.  Joten, jos puiset vaihtoehdot eivät houkuta, on mahdollista ostaa ekologisempia muovituotteita, jotka on mahdollista kierrättää uudelleen käyttöön. 


Nämä ovat ainakin itselleni tärkeitä asioita. Pyrin käyttämään tuotteet ensin loppuun, jonka jälkeen mahdollisesti jatkojalostamaan sen, jos se on mahdollista. Ostan monesti omat sekä lasten vaatteet kirpputoreilta, koska varsinkin lapsien vaatteet ovat melkein kuin uusia, vaikka niitä olisi käytetty. Lapset kun kuitenkin kasvavat koko ajan hurjaa tahtia, niin heillä vaatteiden käyttöikä tahtoo jäädä pieneksi. Mikäli kirpputoreilta ei satu löytymään juuri sellaista jota etsin, ostan tuotteen uutena, mutta siinäkin laatu korvaa hinnan.

Itse taas olen persoona, joka haluaa ostaa tarpeeseen. Siksi monesti ostan esim. pyykkipulverin sitten vasta kun se on loppu. Meillä taas mies on enemmänkin tarjoushaukka ja juoksee tarjousten perässä, nim. kaappi täynnä taas suihkusaippuaa ja hammastahnaa. Siksi joudun monesti tarkistamaan ensin kaapit, sattuuko sieltä löytymään tarvitsemani ennen kuin riennän kauppaan ostamaan uuden pullon fairya. 


Millaisia ekologisia tekoja sinä teet päivittäin?  Minkälaista on sinun kulutuskäyttäytymisesi? 


8 kommenttia:

 1. Yksi tärkeimmistä on varmaankin se, että yritän käyttää tuotteet itse loppuun asti tai laitan kiertoon (olipa kyse esim. kosmetiikasta tai vaatteesta) eli käyttökelpoiset tuotteet eivät päädy roskiin.

  VastaaPoista
 2. Korjaan rikkoutuneet vaatteet, hyödynnän tekstiilijätteet. Olen riistynyt kestotuotteisiin.

  VastaaPoista
 3. Hyviä vinkkejä ja näistä mulla onkin moni käytössä :)

  VastaaPoista
 4. Itse kierrätän kaiken jätteen tarkasti. Lisäksi mietin tarkemmin ostopäätöstä, jolloin turhan tavaran määrä pysyy vähempänä.

  VastaaPoista

Kiitos mielenkiinnostasi kommentoimiseen! :)

© Katinkontit. Design by FCD.