tiistai 23. helmikuuta 2021

12 asiaa, joita en osta enää ikinä.

Asioita, joita en tule ostamaan enää ikinä. Näille asioille ei vain yksinkertaisesti ole tarvetta, sekä olen löytänyt joillekin korvaajan. Tällä ratkaisulla saan vähennettyä kulutusta ja roskiin heitettävää tavaraa, jolloin arjestani tulee ekologisempaa. 


1. Höylät. Heti kun olen kuluttanut kaapissa olevat höylän terät käytettyä, tulen ostamaan itselleni ekologisemman partahöylän. Näin tulen jatkossa vähentämään muovijätteen määrää, koska sheivauksesta en tule ikinä täysin luopumaan.


2. Talouspaperi. Meillä on jo pitkään ollut tarjolla ja käytössä itse tekemiäni talouspyyhkeitä, jotka ovat käytetyistä harsoista leikattuja palasia. Silti näiden lisäksi on löytynyt talouspaperia, mutta harvemmin minä olen sitä käyttänyt. Lapset käyttävät satunnaisesti jompaakumpaa, pyyhettä tai paperia ja mies täysin talouspaperia. Minä en ainakaan enää talouspaperia meidän talouteen osta tai tuo, jos mies haluaa jatkaa paperinsa käyttöä, hän saa sen myös tuoda kaupasta.

3. Vanulaput. Olen tehnyt itse ”vanulappuja” vanhoista puuvillaisista vaatteista, jotka ovat kulutuksen seurauksena menneet rikki ja näin ollen käyttökelvottomia enää päällä. Näin olen saanut luotua vaatteelle uuden elämän toisella tapaa. Näin saadaan kierrätettyä vaatteesta lappu, jolla voi helposti pyyhkiä ihoa ilman jätettä, koska nämä ovat uudelleen käytettäviä ja pestäviä. 

12 asiaa, joita en osta enää ikinä.

4. Meikit, lukuun ottamatta maskaraa. Meikkaan todella, siis todella harvoin. Joskus vahvistan kulmiani ja laitan maskaraa, kesäisin hullaannun ja pistän hieman huulipunaa. Varasto on täynnä meikkejä, joille ei ole ollut käyttöä. Lahjoitan tarvittaessa käyttämättömät meikit eteenpäin, ja pyrin kuluttamaan loppuun ne jotka omistan. En siis osta meikkejä, koska niille ei yksinkertaisesti ole käyttöä, maskaraa lukuun ottamatta. Ajattelin antaa kulmien nyt kasvaa ja katsoa miten ne muotoutuu.


5. Siivousaineet. Näitä on helppo tehdä itse soodan ja etikan avulla, joten miksi ostaa niitä kaupasta? Näin vähentää myös kaikista purnukoista aiheutuvaa muovijätettä. Kulutan nykyiset kaapista loppuun, jonka jälkeen alan tekemään siivousaineet itse. Ja jos jostain kumman syystä tulee tarve ostaa jotain, suuntaan mieluiten katseeni kauppaan, jossa aineet tehdään itse luonnollisista materiaaleista, eikä käytetä muovia.


6. Kirjat. Viime aikoina en ole juurikaan lukenut kirjoja, ja jos tarvitsen kirjallisuutta luettavaksi, suuntaan ennemmin kirjastoon. Sieltä yleensä löytyy kaikki tarvittava, joten lainaan kirjani mieluiten kirjastosta, kuin ostan oman kappaleen. 


7. Uudet vaatteet, lukuun ottamatta alusvaatteita. Lopetan täysin uusien vaatteiden ostamisen ja suuntaan katseeni kirpputoreille, joko fyysisesti tai somen kautta.  Alusvaatteet täytyy hygieniasyistä kuitenkin ostaa uutena, mutta nekin vasta kun olen oikeasti kuluttanut vaatteen täysin loppuun. Lapsien kohdalla teen tässä poikkeuksen, joskus heille on ostettava tarpeellisia vaatekappaleita uutena. Oma vaatekaappi täytyy enää vain käytetystä materiaalista.

12 asiaa, joita en osta enää ikinä.

8. Säilytysastiat. Meidän kaapista löytyy näitä paljon, varsinkin tupperin astioita. En osta enää yhtäkään uutta, kulutan nykyiset täysin tiensä päähän. Sen jälkeen kierrätän lasiset purnukat säilytysmielessä käyttöön.


9. Tekokasvit. Panostan jatkossa mieluummin oikeisiin kasveihin, saatikka tekokasveihin. Oikeat kasvit ovat kuitenkin huoneilmallekin hyödyllisempiä kuin muoviset.


10. Muovipussit. Käytän ennemmin kestokasseja ruokakaupassa kuin ostan sen muovisen pussin. Mikäli kestokasseja ei satu olemaan mukana, valitsen ennemmin sen paperisen version.


11. Kynttilät. Harvemmin olen ostanut oikeita kynttilöitä, enkä tule niitä ostamaankaan. Muutama tekokynttilä löytyy, ne käytän tiensä päähän. Sen jälkeen meidän talouteemme ei tule niitäkään.


12. Koristeet. Samat joulukoristeet hoitavat asiansa joulusta toiseen. Synttäritkään eivät vaadi mitään ihmeellisiä koristeita, tärkeintä on se yhdessä olo ja tarjoilu. Myöskään koriste-esineitä ei meidän talouteen tule enää yhtäkään. Tykkään minimalistisemmasta tyylistä. 


Mitä asioita sinä et tule enää ostamaan? Löytyikö listalta samoja asioita?


8 kommenttia:

 1. Aika hyvä listaus vaikken itse aivan kaikkeen tuohon pystyisi eikä toki tarvitsekaan. Vaatteita pyrin aika pitkälti käytettynä etsimään ja vain harvakseltaan ostan suoraan uutena (alusvaatteita ja sukkia lukuunottamatta). :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaatteet ovat kyllä käytettyinä paljon mukavempia yllä, kun ne on muutaman kerran jo pesty. :D

   Poista
 2. Kattava lista, en kyllä "halua" luopua 3 ensimmäisestä asiasta mitä mainitsit, jotenkin helppoa vaikka ikävä kyllä aika kertakäyttöistä....

  Mukavaa kevään alkua! ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, höylästä en kuitenkaan luovu ihan kokonaan vaan hankin metallisen tilalle :D Koska karvojen ajamisesta en luovu! Vaihdan ns. sen muovisen vaan parempaan ratkaisuun.
   Ja mukavaa kevättä! :)

   Poista
 3. Itse hankin kyllä myös osan alusvaatteista ja sukista kirppiksiltä, sillä kirppikset ovat täynnä ihan käyttämättömiä alusvaatteita, alushousuni teen pääasiassa itse leikkuujätteestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ole koskaan törmännyt alusvaatteisiin kirpputoreilla. Mutta Ihanan rohkeaa, että niitä jotkut myyvät ja ostavat! 🤩 Ja vielä parempaa, että ne tehdään itse. 👌🏻

   Poista
 4. Mä olen vaihtanut höylät Estridin vegaaniseen shaveriin. Suosittelen lämpimästi 😍

  VastaaPoista

Kiitos mielenkiinnostasi kommentoimiseen! :)

© Katinkontit. Design by FCD.