tiistai 6. huhtikuuta 2021

Sokeri on huumeeni

sokeri on huumeeni


”Tutkimuksen mukaan sokerin syömisestä saa samanlaisen huuman kuin kovien huumeiden käytöstä.” – nainen.com

” Sokeri vaikuttaa kehoon samalla tavalla kuin esimerkiksi kokaiini: makeat elintarvikkeet aktivoivat elimistön mielihyvä- ja palkitsemisjärjestelmän ja tuottavat hyvänolontunteen.” – Tieku

Jopa tutkimuksissa on kerrottu sokerin olevan kuin huumetta, joten en puhu vain omiani. Sokeri on vain laillista ja sitä saa kaupasta. Se vaikuttaa ihmisen aivoissa samalla tavalla kuin kokaiini, kiihdyttämällä dopamiini-välittäjäaineiden tuotantoa. 


Sokerilla on monta nimeä, kuten laktoosi, maltoosi, fruktoosi, sakkaroosi, glukoosi, hunaja, kookossokeri ja monta muuta nimeä. Laktoosia saamme maitotuotteista, fruktoosia hedelmistä ja hunajaa mehiläisiltä. Saamme sokeria siis kaikkialta, mutta täytyykö kaikkea sokeria vältellä? Ei täydy, täytyy vain välttää lisätyllä sokerilla varustettuja tuotteita, koska lisätystä sokerista ei välttämättä edes kerrota pakkauksen kyljessä! Joten, suosi mahdollisimman luonnollisia raaka-aineita. Sokeri on kuitenkin ollut hyvin vähän aikaa mukana ihmisten ruokavaliossa, joten miksi se olisi alun perinkään meille hyväksi?


Sokeri saa kehossa myös aikaan muutakin ongelmaa, kuin vain huijaa aivoja huumeen tavoin. Sokeri vanhentaa ihoa, nostaa veren rasva-arvoja (kyllä, se on sokeri ei rasva!), sekoittaa kylläisyyshormonien toiminnan, aiheuttaa ärtyneisyyttä ja väsymystä ja saa aikaan epäpuhtauksia kehossa. Elimistössä oleva matala-asteinen tulehdustila kiihtyy syödessä sokeria, ja tämä edesauttaa sairastumista kroonisiin sairauksiin kuten diabetekseen ja sydän- sekä verisuonisairauksiin. Joissakin tapauksissa on myös todettu sokerin ruokkivan syöpäsoluja. 


sokeri on huumeeni


Tiedän, sokerikoukusta on hyvin vaikea päästä pois, koska sokeria on jatkuvasti tarjolla. Kaupassa kassojen läheisyydessä on jatkuvasti sokeria, sen myötä on helpompi tehdä heräteostoksia. Eihän kukaan osta sitä kurkkua tai viinirypäleitä kassalta heräteostoksena illalle television ääreen vaan nimenomaan sitä makeaa. Ja varsinkin suklaa on aine, johon jää koukkuun herkemmin kuin esimerkiksi hedelmäkarkkeihin.  Ei ihme, että sitä ollaan sokerikoukussa ja laillisen huumeen vallassa.


Miten sokerikoukusta pääsee pois? Sen polun löytää vain itse. Sitä täytyy haluta ja olla vahva. Ihmisellä menee noin 3 viikkoa uuden rytmin oppimiseen, joten kun sen 3 viikkoa sinnittelee, on jo oikealla suunnalla! Joillekin voi toimia silloin tällöin herkuttelu, joidenkin täytyy kieltäytyä kokonaan sokerista. Ruotsi on perustanut jopa vieroitushoitoja sokeriaddikteille, olisi mahtavaa saada tällaisia paikkoja myös Suomeen!


Itse kuulun täysin ilman sokeria -ryhmään. Syön palan tai pienen murusen suklaata, olen jo taas kierteessä. Sitten menee helposti se kuukausi, ennen kuin pääsen mieleltäni takaisin siihen pisteeseen, että tahdon tästä kierteestä pois. Ja mikä pahinta, tähän palaa ihan helvetisti rahaa! Näin on jatkunut jo muutaman vuoden ja kun miettii, että paljon olisin tuona aikana säästänyt, niin summa on todella iso. 


Tämän vuoksi voin todeta sokerin olevan minun huumeeni, josta minun täytyy täysin kieltäytyä. En vain ymmärrä miksi suomalaisten arjessa sokeri on normi ja sitten ihmetellään, jos kahvipöydässä kieltäydytään pullasta. ”Ei yksi pulla maailmaa kaada”, no minun maailmani se kaataa, koska sen jälkeen ollaan pahasti koukussa. Jokaisen valintoja tulisi kunnioittaa, eikä tuputtaa vielä ensimmäisen kieltäytymisen jälkeen. Eikä kieltäytymisestä tarvitse ahdistua, se on yhtä kohteliasta kuin nauttia tarjottavia. 


En koe menettäväni yhtään mitään elämässäni, jos en nauti runsaasti sokeria sisältäviä tuotteita. Olen saanut paljon parempaa sen tilalle, kuten monipuolisesti kasviksia. Se jos jokin on paljon parempi ratkaisu terveyden kannalta. Olen vihdoin vuosien jälkeen löytänyt sen oman polkuni kulkea ja olen ylpeä siitä! Toivottavasti sinäkin kohtaat vielä polkusi, jota pitkin voit kulkea sokerista eroon!


Lähteet:
https://sverigesradio.se/artikel/6390956
https://www.is.fi/terveys/art-2000000711349.html
https://www.is.fi/terveys/art-2000001033789.html
https://www.nainen.com/sokeri-on-kuin-huumetta-aivoille-ravitsemusterapeutit-neuvovat-miten-vahennat-sokerin-syomista/
https://tieku.fi/ihminen/aivot/sokeri-on-aivoille-huumetta
https://fi.wikipedia.org/wiki/Sokerit

Kamppailetko sinä sokerikoukkua vastaan? Oletko harkinnut sokerista luopumista täysin? Mitä sokeri on sinulle?

7 kommenttia:

 1. Kyllä kamppailen, sokeri on kuulunut niin pitkään mun elämään.

  VastaaPoista
 2. Itse en ole ehkä ihan sieltä herkimmästä päästä sokerin suhteen, mutta olen huomannut omassakin elämässä sen koukuttamisen. Tämä kirja antoi itselleni paljon mietittävää:
  https://blingershimmer.blogspot.com/2021/03/eroon-makeanhimosta.html

  VastaaPoista
 3. Mä aloitin sokerilakon tammikuussa ja mulla on nyt 2,5kk takana sokeritonta elämää ja olo on hyvä. Olen ihan järkyttynyt kuinka paljon kaikessa on piilosokeria ja olen joutunut opettelemaan katsomaan kaikista tuotteista sokerit. On niin outoa, että mukamas terveystuotteetkin ovat pullollaan sokeria :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niimpä! :O Niissä on hirveästi piilosokeria! Mutta mahtavaa, tsemppiä jatkoon! <3

   Poista
 4. Sokerikoukku on kyllä täällä paha! Ketolla se onneksi kaikkoaa enkä malta odotaa kun aloitan sen ja pääsen tuosta eroon!

  hanna
  https://hannamariav.vaikuttajamedia.fi/

  VastaaPoista

Kiitos mielenkiinnostasi kommentoimiseen! :)

© Katinkontit. Design by FCD.