maanantai 31. toukokuuta 2021

Tekemistä lasten kanssa kesällä pienellä budjetilla

Kesäni menee opiskellessa ja lasten kanssa kotona ollessa. Jotta saisimme hieman aikaamme kulumaan, lähdin miettimään erilaisia vaihtoehtoja, joita voisimme tehdä kesälomallamme kotona ja muualla. Ja pitää budjetti mahdollisimman pienenä. Täytyyhän sitä myös hieman irtautua opiskeluista, vaikka eihän kyse olekaan kuin kolmesta kurssista. Toivottavasti meillä tulee olemaan mukava kesäloma!

tekemistä lasten kanssa kesällä pienellä budjetilla

Ulkona:

Laavuilu. Laavulle lähteminen lasten kanssa on mahtavaa! Päästä paistamaan makkaraa ja mahdollisesti vaahtokarkkeja, nauttia ulkoilmasta ja toistemme seurasta. Olemme onnekkaita, että meiltä löytyy lähin laavu 2,5km päästä, joten voimme matkata sinne helposti pyöräillen tai jalan. Ei myöskään kalliiksi tulisi, vaikka täytyisi lähteä ajamaan laavulle. Lapsille varmasti ikimuistoinen reissu ja pienellä budjetilla!


Geokätköily. Tähän ei tarvitse kuin apin, joka näyttää kaikki mahdolliset geokätköt lähistöllä. Niiden etsiminen on varmasti todella kivaa! Kätköjen vinkkien perusteella etsiminen on kuin aarteen etsintää, joten mukava tapa kuluttaa aikaa ulkoilemalla perheen kesken. Lisää geokätköilystä ja sen aloittamisesta voi lukea mm. geokätköt.fi:stä.


Luontopoluille lähteminen. Mikä sen hienompaa kun käydä kansallispuistossa kiertämässä pieni lenkki luontopolulla ja sen päätteeksi retkipaikalla paistaa makkarat! Luontopoluilta löytää myös kaikenlaisia tekstejä lapsille luettavaksi luonnosta ja paikan historiasta, joten ne ovat myös hyvin opettavaisia. Joillekin paikoille voi myös ottaa vaikka teltan mukaan ja yöpyä siellä! Mukava pienen budjetin kesäretki, josta varmasti jää mukavat muistot.


Metsäretket. Näitä voi tehdä helposti siihen lähimetsään ja yhdistää tähän esimerkiksi seuraavia juttuja ja leikkejä (miksei myös edellisiinkin vaihtoehtoihin voisi yhdistää):

 • Luontokuntosali: Yksinkertaisesti toteutetaan erilaisia kuntoilutehtäviä, kuten punnerretaan isoa kiveä vasten, käytetään pieniä kiviä käsipainoina, roikutaan oksalla, hypätään juuren yli jne. Kaikkea mitä keksii!
 • Metsärummut: Etsitään kaikenlaisia asioita mahdollisiksi rummuiksi, joita voi sitten oksien kanssa naputella. Mukavaa ja lapsille mielekästä tekemistä!
 • Oman kuvan tekeminen: Yksinkertaisesti tehdä maahan oksista, kävyistä, kivistä ym. oma kuva.
 • Luontobongaus: tätä varten voi toteuttaa ruudukon, johon on piirrettynä valmiiksi erilaisia asioita, joita luonnossa voi nähdä. Sitten lähdetään niitä vain etsimään ja ruksimaan! 
 • Kivitorni: Kasataan kivistä torni ja kokeillaan, kuinka korkean siitä saa!
 • Tarkkuusheitto: Etsitään jokin asia, jota kohden heitellään kävyillä tietyn matkan päästä. Se kuka saa käpynsä lähimmäksi, voittaa!
 • Marjastus: tätä voi toteuttaa sitten loppukesästä! Yhteistä mukavaa tekemistä ja saa pakastimeen täytettä.


Uiminen. Kesällä on mukava lähteä uimaan ja polskimaan rannalle. Ottaa hyvät eväät mukaan, hieman hiekkaleluja ja uimakamppeet. Siellä menee helposti kokonainen päivä!


Kalastus. Mato-onginta on täysin maksutonta, mitä nyt vapa ja onki maksaa. Matojen metsästäminen lasten kanssa on hauskaa puuhaa, toki syötin voi myös vaihtoehtoisesti ostaa kaupasta. Myös alle täysi-ikäiset saavat vapaasti heittää uistinta, mutta vanhempien täytyy muistaa maksaa kalastusmaksu. 


Frisbeegolf. Jokaisesta kaupungista ja kunnasta varmasti löytyy nykyään frisbeegolf rata, jonne et tarvitse mukaan kuin siihen soveltuvat frisbeet! Ei muuta kuin rataa kiertelemään ja heittelemään! Siinä saa sopivasti huomaamatta myös hyötyliikuntaa.


Pyöräretki. Näitä on kiva toteuttaa lasten kanssa! Pyörän kanssa kun on mahdollisuuksia mennä paljon pidemmällekin ja tehdä mieluisia retkiä eri paikkoihin.


Telttailu. Teltan kanssa ei ole pakko lähteä välttämättä johonkin tiettyyn kohteeseen, vaan sen voi helposti myös kasata vaikka pihaan tai parvekkeelle! Mikä kiva pieni irtiotto arjesta ja varmasti lapsille jännittävää päästä nukkumaan muualle kuin omaan sänkyyn. 

tekemistä lasten kanssa kesällä pienellä budjetilla

Sisällä:

Lautapelien pelaaminen. Tämä on parasta, mitä lasten kanssa voi harrastaa sisällä! Erilaisia lautapelejä voi myös toteuttaa helposti ulkonakin. Meidän lasten lemppareita ovat Inkan Aarre, Labyrintti ja muistipelit.


Elokuva-ilta. Tämän voi toteuttaa ihan perustavalla, eli herkut ja elokuva pyörimään tai tehdä tästä elokuvateatterimaisen kokemuksen. Toteutustapoja on monia, vain mielikuvitus on rajana miten sen toteuttaa! Taidan toteuttaa ainakin kerran elokuvateatterimaisen kokemuksen tekaisemalla itse elokuvaliput, joita vastaan pääsee elokuvateatteriin elokuvaa katsomaan. 


Aarteen etsintä. Tämä on mukavaa puuhaa sisällä, että ulkona. Tähän on myös toteutustapoja monia, kuten aarrekartan piirtäminen tai vihjeiden antaminen tai sitten tulostaa paperille kuvia vihjeistä ym. 


Leipominen. Tämä on mukavaa, varsinkin sadepäivinä. Lapset nauttii kun pääsevät mukaan tekemään ja toteuttamaan leivonnaisia. Esimerkiksi kaurakeksit ovat helppoja tehdä.


Tuo minulle -leikki. Voidaan sanoa lapselle, että tuo minulle esim. jotain punaista. Näin tästä tulee hauskaa tekemistä, kun lapsi etsii kodista erilaisia asioita. Siinä saa ajan hyvin kulumaan!


Maalaaminen. Maalaaminen ja piirtäminen on aina kivaa! Siinä saa helposti luovuuden valloilleen ja se on mukavaa yhteistä tekemistä. 


Tässä muutamia vaihtoehtoja, joita voisimme toteuttaa kesän aikana lähiympäristössämme tai vähän pidemmällä. Toivottavasti löysit mahdollisesti myös teille varteenotettavia vaihtoehtoja! 😊


4 kommenttia:

 1. Lasten kanssa on kyllä helppo tehdä edullisesti kaikenlaista. Näiden lisäksi on tietenkin museopäivät (kunhan saadaan museot kunnolla auki). Silloin pääsee museoihin ilmaiseksi. Koronaa ennen oli myös kaikenlaisia ilmaisia tapahtumia ympäri kaupunkia.

  VastaaPoista
 2. No onhan tuossa jo pitkä lista kaikkea ihanaa touhuilua! Kyllä lapset viihtyy vähemmälläkin eikä aina ole ensimmäisenä odottamassa kalliita huvipuistoilu päiviä...

  Millaisia blogeja luet?

  Aurinkoista kesää!💛

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
 3. Hyviä juttuja oli listannut ja paljon! Itse olen nyt korona-aikana käynyt entistä enemmän luonnossa eli luonnonpuistot ja metsät ovat tulleet kyllä tutuiksi. Aiemminkin kävin koiran kanssa niissä mutta koronavuosi on ajanut vielä useammin luontoon reippailemaan. Kun olin lapsi telttailimme paljon perheen kanssa mutta silti halusimme veljeni kanssa teltan vielä meidän parvekkeelle koton. Siellä oli kiva nukkua kesällä.

  VastaaPoista
 4. Hyviä vinkkejä, taidankin ottaa listauksen ylös niin ei aina tarvitse pähkäillä itsekseen :D

  VastaaPoista

Kiitos mielenkiinnostasi kommentoimiseen! :)

© Katinkontit. Design by FCD.