perjantai 18. maaliskuuta 2022

Kun sushia tekee mieli - vinkkejä vegaanisen sushin valmistukseen

 

kun sushia tekee mieli - vinkkejä vegaanisen sushin valmistukseen

kun sushia tekee mieli - vinkkejä vegaanisen sushin valmistukseen

Olin vasta 28 -vuotias kun maistoin ensimmäisen kerran sushia. Olin ihan myyty ensimmäisen kokeilukerran jälkeen, ja ymmärsin, miksi sushi on lopulta niin suosittua noutoruokaa. Nyt kuitenkin vegaaniksi ryhtymisen jälkeen olen halunnut lähteä kokeilemaan sushin valmistamista itse. Meidän lähimmäisestä noutopöydästä ei kuitenkaan löydy kuin pari täysin vegaanista vaihtoehtoa, joten senkin myötä innostus itse tekemiseen oli suuri. Halusin kuitenkin nauttia tätä ihanaa ruokaa! 


Sushin tekemiseen ei tarvitse kuin norileväarkkeja, sushiriisiä ja sushiin valitsemasi täytteet. Itse valitsin täytteiksi sinimailasen ituja, jotka tuovat ruokaan proteiinia. Itujen kaveriksi valitsin toiseen avokadoa, tuomaan hyvää rasvaa ja toiseen porkkalaa, jotta saisin sellaista savunmakua ja niin sanotusti kalamaisuutta. Nämä kombot toimivat loistavasti keskenään! Minulla sushin lisäksi täytyy ehdottomasti myös olla sushi-inkivääriä, sitä voisi toki syödä vaikka suoraan purkista. Itse en ole vielä inkiväärin tekoa kokeillut, mutta ehkä vielä jokin päivä!


Näiden valmistelu on helppoa, toki porkkalan tekeytymiseen menee noin vuorokausi, eli se täytyy valmistella etukäteen. 

Porkkalan tekoon tarvitset: 

n. 450g porkkanaa

1 pkt karkeaa merisuolaa

1tl savuaromia

1 tl valkoviinietikkaa/omenaviinietikkaa

1 rkl rypsiöljyä 

Kypsennä uuni 200 asteeseen. Laita pestyt ja kuivatut porkkanat laakeaan uuni vuokaan merisuolapedin päälle. Kaada loput merisuolat porkkanoiden päälle, niin että ne peittyy ja vuorautuu merisuolaan. Lämmitä porkkanoita uunissa noin 1h 15min. Riko suolakuori  ja nosta porkkanat jäähtymään leikkuulaudalle. Kuori porkkanat ja sen jälkeen vedä pitkittäin porkkanoita juustohöylällä tai kuorimaveitsellä. Sekoita marinadi erillisessä astiassa, eli savuaromi, etikka ja rypsiöljy. Kaada se porkkano viipaleiden sekaan tiiviiseen astiaan ja anna olla seuraavaan päivään jääkaapissa. Mitä pidempään, sen paremman makuisia porkkaloita! 


Sushia varten valmista sushiriisi paketin ohjeiden mukaan. Itse tein näitä varten kaksi annosta sushiriisiä ja nori arkkeja meni kaksi. Norileväarkille levitetään sushiriisiä noin 2/3 osaa arkista, sitten täytteet ja pyöritetään rullalle. Halutessaan voi kastella sormen vedellä ja sivellä vettä tyhjään päähän, jotta se tarttuu hyvin kiinni. Rullien leikkausta suosittelen vahvasti veteen kastetulla terävällä puukolla, niin saa nättejä paloja irti.


Vegaaniseen täytteeseen toki voi käyttää esimerkiksi tofua, kurkkua, paprikaa, kikherneistä tehtyä mössöä, erilaisia sieniä ja monta muuta vaihtoehtoa! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos mielenkiinnostasi kommentoimiseen! :)

© Katinkontit. Design by FCD.